Ecoloog

Winterverblijfplaatsen

• Koel + vorstvrij: aanpassing lichaamstemperatuur
• Vochtig: om uitdroging tegen te gaan
• Rust + veiligheid: Traag metabolisme, hierdoor reageren dieren ook traag op predatie / verstoring en zijn ze dus extra kwetsbaar. De aanwezigheid van veilige hangplaatsen en diepe wegkruipmogelijkheden zijn belangrijke voorwaarden. Te vaak wakker worden door verstoring kan teveel energie kosten.

Doelgroep: 

Rosse vleermuis

Uiterlijk

De rosse vleermuis (Nyctalus noctula) is genoemd naar zijn rossige, bijna oranjeroodbruine vacht. Het is een grote soort met lange slanke vleugels. De vlucht is zeer snel (gierzwaluwachtig) met plotselinge duikvluchten.

Verspreiding

De rosse vleermuis komt verspreid over Nederland voor, met hogere dichtheden waar ouder bos en open waterrijke gebieden bijeenkomen. In stedelijke omgeving afhankelijk van parken en lanen met holle bomen en oude loofbossen.

Doelgroep: 

Ingekorven vleermuis

Uiterlijk

De ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus) is een middelgrote soort. De bruine oren hebben aan de buitenkant een inkerving. De soort dankt haar naam aan deze inkerving. De buik is net als bij alle andere Myotis-soorten lichter gekleurd dan de rug. De soort heeft een karakteristieke rossige rugkleur, de buik is gelig grijs. De ingekorven vleermuis heeft relatief brede vleugels, dit maakt de soort zeer wendbaar.

Doelgroep: 

Tweekleurige vleermuis

Uiterlijk

De tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus) is een middelgrote vleermuis. De relatief lange, smalle vleugels zijn typisch voor een snelle vlieger in de open ruimte. De donkerbruine haarbasis en de zilverwitte haarpunten geven de vleermuis een duidelijk tweekleurig (schimmelig) uiterlijk. Het vlieggedrag vertoont overeenkomsten met de rosse vleermuis en de laatvlieger.

Doelgroep: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Ecoloog