Tussenverblijfplaatsen en zomerverblijfplaatsen

Tussenverblijfplaatsen en zomerverblijfplaatsen van individuele dieren (niet kraamkolonies)

Buiten de winterslaap en kraamperiode richten vleermuizen zich in hun verblijfplaatskeuize sterk op overdag zoveel mogelijk energie besparen en ’s avonds zo energiezuinig opwarmen om te gaan foerageren.
Om overdag in lethargie te zijn moet de verblijfplaats koel zijn. Een vleermuis die in de avond wakker wordt om te gaan foerageren moet zichzelf eerst opwarmen. Dat kan zij op eigen kracht door met zijn spieren te trillen, maar dat kost veel energie. Gebruik maken van omgevingswarmte is dan veel voordeliger.
Verblijfplaatsen die in de ochtend/dag vrij koel zijn en in de avond warmer worden bieden dan de ideale omstandigheden. In deze perioden kiezen veel vleermuizen een verblijfplaats met een lage temperatuurbuffer (relatief lage massa en) en ligging waarbij de zon of andere warmtebronnen* in de middag / avond voor een snelle opwarming zorgen.

Vaak zijn dit ook meer geexponeerde (meer aan de oppervlak gelegen) en meer opportuun gekozen verblijfplaatsen. In de perioden hebben vleermuizen ook meer de mogelijkheid om vaak te verhuizen om de optimale verblijfplaats te kiezen.

 

* Dit kunnen ook kunstmatige warmtebronnen zijn zoals ruimten die opwarmen door CV-ketels, boilers of Air-conditioningsystemen. Bij woonhuizen is dat meestal ’s avonds (overdag zijn mensen weg).